Kembridž ispiti

icons-5in1Kembridž ispiti iz engleskog jezika obuhvataju razne vrste sertifikata i diploma, i koncipirani su tako da izlaze u susret potrebama polaznika svih nivoa znanja.
Prvi Kembridž ispiti iz engleskog jezika održani su 1913. godine. Ovaj program je prvi put uveden u Srbiju i Crnu Goru 1991. godine. Od tada se više od 15.000 kandidata prijavilo za polaganje ovih ispita.


Ispite možete da polažete nekoliko puta godišnje, u junu i novembru/decembru, u nekom od British Council centara u Srbiji i Crnoj Gori (u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Somboru i Podgorici).

 

 

icons-ketKEY ENGLISH TEST

POČETNI NIVO

KET je prvi nivo Kembridž ispita i njim se potvrđuje da je savladan osnovni nivo svakodnevnog pisanog i govornog jezika. Osmišljen je za polaznike s osnovnim znanjem jezika, potrebnim prilikom putovanja u zemlje engleskog govornog područja. KET se sastoji iz tri dela: čitanje i pisanje (70min.), slušanje (25min.) i govor (8-10min.). Uspešni kadidati dobijaju sertifikate s ocenama "položio/la" i "položio/la s izuzetnim uspehom".

 

 

icons-petPRELIMINARY ENGLISH TEST - NIŽI SREDNJI NIVO

Položen niži srednji nivo ukazuje da je student savladao jezik do te mere da može da se snađe u situacijama koje se uglavnom mogu očekivati u društvu i na poslu u engleskom govornom okruženju. Osim glavnih jezičkih veština - čitanje, pisanje, slušanje i govor - PET proverava i poznavanje gramatike i rečnik, i procenjuje sposobnosti polaznika da se sporazumeva na engleskom jeziku u stvarnim životnim situacijama. Sastoji se iz tri dela: čitanje i pisanje (90min.), slušanje (30min.) i govor (oko 11min.). Uspešni kadidati dobijaju sertifikate s ocenama "položio/la" i "položio/la s izuzetnim uspehom".

 

 

icons-fceFIRST CERTIFICATE IN ENGLISH TEST - VIŠI SREDNJI NIVO

Od polaznika na ovom nivou očekuje se da mogu da rade ili studiraju u engleskom govornom okruženju i da se, kao turisti, lako snalaze u zemljama engleskog govornog područja. Ovaj sertifikat je prihvaćen kao dovoljna potvrda znanja za zaposlenje i neke studije širom UK, kao i svuda u svetu. FCE se sastoji iz pet delova: čitanje (75min.), pisanje (90min.), engleski u praksi (75min.), slušanje (približno 40min.) i govor (približno 14min.). Uspešni kandidati dobijaju sertifikate s ocenama A, B i C.

 

 

icons-caeCERTIFICATE IN ADVANCED ENGLISH - VIŠI 1 NIVO

Od polaznika na ovom nivou očekuje se da se samouvereno snalaze u većini situacija u društvu, na poslu i na studijama visokog obrazovanja u zemlji engleskog govornog područja. CAE je sertifikat koji priznaju skoro svi univerziteti i koledži u Britaniji, kao i mnogi drugi u svetu, uključujući i poslodavce. Sastoji se iz pet delova: čitanje (75min.), pisanje (120min.), engleski u praksi (90min.), slušanje (približno 45min.) i govor (približno 15min.). Uspešni kandidati dobijaju sertifikate s ocenama A, B i C.

 

 

icons-cpeCERTIFICATE OF PROFICIENCY IN ENGLISH - VIŠI 2 NIVO

U ovoj fazi polaznici se približavaju standardnom engleskom jeziku, koji je blizak jeziku obrazovanog izvornog govornika. CPE je sertifikat koji priznaju skoro svi univerziteti i koledži u Britaniji, a i mnogi drugi širom sveta, kao dokaz o nivou znanja potrebnom za pohađanje kurseva visokog obrazovanja ili postdiplomskih studija. Mnogi poslodavci takođe priznaju ovaj sertifikat. CPE se sastoji iz pet delova: čitanje (60min.), pisanje (120min.), engleski u praksi (120min.), slušanje (približno 40min.) i govor (približno 15min. za svakog kandidata pojedinačno). Uspešni kandidati dobijaju sertifikate s ocenama A, B i C.